Tartalom

Földrajzi nevezetességek


Párizsi mocsarak

A Párizsi mocsarakat először 1966-ban nyilvánították védett területnek a maga 140,59 hektárjával. Később kibővítették a védett terület nagyságát 184 hektárra, 1988-ban. Az 1994/278-as törvény értelmében a terület 1995-től jelentős lelőhely az élővilág szempontjából és szigorúan védett, mint Nemzeti természetvédelmi rezervátum (Národné prírodné rezervátum - NPR)!

A terület besorolást nyert a Generelbe - régiók feletti területi rendszerek ekológiai stabilitási rendszerébe (GNüSES), mint biocentrum. Besorolást nyert a Nemzeti ekológiai hálózatba (NECONET - IUCN 1995). A Ramsari Listán 1997-óta 103 ha területtel van bejegyezve. Jelentős, nemzetközileg elismert, európai madárfészkelőhely.

A Nemzeti természetvédelmi rezervátum területén tilos mindennemű vadászat, halászat, az élővilág zaklatása és a környezetszennyezés! A természet védelmébe jelentősen bekapcsolódik a Természetvédők Szlovákiai Szervezete (Slovenský zväz obrancov prírodý), akik együttműködnek a helyi természetvédők egyesületével és a fiatal természetvédőkkel is az iskola ifjúságát is bevonva ebbe a munkába. Az iskola mellett működik is ilyen csoport 8 taggal.

A Párizsi mocsarak ekológiaiegyensúlyának megteremtéséhez a következőket kellene elvégezni: a mocsarak vízszintjének emelése botanikai és zoológiai megfigyelések végzése és elemzése lerakódott fenékréteg állandó tisztítása, kibágerozása.

Az 1995-1996-os év az 1999-es évben a rezervátum fennmaradása érdekében védelmi program volt kidolgozva, de hivatalosan a megfelelő szervek által a mai napig sem lett jóváhagyva. Ez a program az előző pontokat tartalmazza, valamint a rendszeres nádkitermelést, hogy ne növekedjen a mocsár biomassza mennyisége.
 

Párizsi mocsarak Párizsi mocsarak Párizsi mocsarak